Een leerzaam uitje

Koe_KalfDe Bieslandse Polder is een gebied ingeklemd tussen Pijnacker-Nootdorp, Den Haag en Delft. Een prachtig stuk natuur waar recreatie en het boerenbedrijf samenkomen. Dit demonstreren de bewoners en vrienden van het gebied elk jaar met de Bieslandse Dagen. Dit jaar werd dat evenement onverwacht eentje om nooit te vergeten. Ook voor mij en mijn gezin. Mijn man, mijn twee kinderen en ik waren lekker aan het genieten van het net ingeschonken koel melkdrankje, toen mijn jongste van 5 iets opmerkte. Hij liep weg en kwam terug met de boodschap dat wij ook even moesten kijken naar wat hij ontdekt had. In een schuur lag een koe en naast haar lag een kalfje. Wij hadden de geboorte jammer genoeg net gemist. Omdat het kalfje best suf was, klonk al snel de grappige naam: Suffie.

Gek genoeg was het kalfje niet wat de aandacht van mijn zoontje had getrokken. Naast de moederkoe lag namelijk een zak vol bloed die ook bruingekleurd was. Mijn zoontje riep: “Waar komt die poepzak vandaan?” Net toen ik uit wilde leggen dat dit de placenta is met – inderdaad – poep er in, bleek de koe ervan te willen eten. Ze sabbelde eraan en begon ermee te slingeren.

“Bah, wat vies!”

Mijn zoon vond wat de koe deed maar vreemd en vies. Totdat ik wel toekwam aan mijn uitleg over de functie van de moederkoek en dat bij veel diersoorten de placenta wordt opgegeten omdat deze juist voedzame stoffen bevat. Mijn zoon was verbaasd dat de placenta ook nog eens een ‘strategische functie’ heeft: de geur van de nageboorte en het vruchtwater kunnen namelijk roofdieren aantrekken. De koe had dus een hele goede reden om het op te ruimen.

Mijn zoon kwam dus van de Bieslandse Dagen thuis met heel wat nieuwe kennis. Hij was er vol van. Maar ook ik kwam door de geboorte van Suffie aan het denken. Mijn broer is namelijk dierenarts. Ons contact is goed, maar doordat hij in het buitenland woont, niet heel frequent. Door de Bieslandse Dagen kwam ik op een fantastisch idee die de wereld van mijn zoon en van mijn broer bij elkaar brengt: we gaan binnenkort Skypen over de geboorte van Suffie! Want wat een bijzonder “vruchtbaar” en interessant onderwerp blijft een geboorte toch. Of dat nu eentje van een dier of van mens is…