Een doula is…

Een coach tijdens je zwangerschap en bevalling

Het woord doula komt uit het Oudgrieks. Het betekent ‘dienende vrouw’. Tegenwoordig is een doula meer een zwangerschap- en bevallingscoach. Een begeleidster die aanstaande ouders op een niet medische manier ondersteunt. Ze zorgt ervoor dat ouders belangrijke keuzes zelf kunnen nemen, dat ze aan het roer blijven staan. Tijdens de zwangerschap, de geboorte en de periode kort hierna.

De werkwijze van elke doula is anders. Maar één ding staat voor elke doula vast: tijdens de bevalling wijkt ze geen moment van de zijde van de barende vrouw. De doula zorgt dat de bevalling zo aangenaam mogelijk ervaren wordt. Voor moeder en kind en iedereen die aanwezig is.

Een doula is een professional
Dat het werk van een doula zin heeft, is bewezen. Diverse onderzoeken wijzen namelijk uit dat haar aanwezigheid – naast die van de verloskundige en gynaecoloog -positieve effecten heeft. Zo ervaart de vrouw de bevalling met een doula positiever, veiliger en minder pijnlijk. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat het vak sinds kort weer in trek is. Er is namelijk ook een beroepsvereniging in het leven geroepen. Wel zo handig om te weten. Want op deze manier kun je zien of de doula van jou keuze hier ook bij aangesloten.

Om reële verwachtingen te hebben van mijn dienst, kun je alvast kijken in deze overeenkomst.