De wondere wereld van Oxytocine

Heb je het in mijn vakgebied over hormonen, dan valt de naam Kerstin Uvnäs-Moberg al snel. Deze Zweedse MD en Phd (professor in de fysiologie) heeft namelijk een lange lijst van wetenschappelijke publicaties en boeken op haar naam staan. Over het hormoon Oxytocine (ook wel het knuffel- of liefdeshormoon) vertelde ze onlangs in een lezing. Ik was erbij…

De werking van Oxytocine is indrukwekkend. Zo zorgt het onder meer voor het gevoel van vlinders in je buik. Maar dit hormoon werkt ook bloeddrukverlagend. Geen wonder dus dat tijdens een bevalling Oxytocine een belangrijke rol speelt. In een natuurlijke baringssituatie zal het gefaseerd door je lichaam worden vrijgegeven. Maar dien je het van buitenaf in (bijvoorbeeld om de bevalling ‘in te leiden’) dan verandert er iets. Een constante spiegel in het bloed kan er op dat moment voor zorgen dat de eigen aanmaak stopt. En dan is het opeens verdomd lastig om goed en vlot te bevallen. Hormonen spelen namelijk tijdens een bevalling een cruciale rol.

De aanwezigheid van een doula helpt

Mede daarom pleitte de Zweedse MD en PhD tijdens de lezing in ‘De Avontuur’ (een schip aan de Scheepmakerskade in Rotterdam) voor de aanwezigheid van een doula bij de bevalling. Helemaal tijdens een geboorte in het ziekenhuis. Een doula kan de vrouw namelijk helpen goed naar haar lijf te blijven luisteren in plaats van naar de arts die (in sommige gevallen) een andere agenda heeft. Is er een doula aanwezig, dan krijgt het natuurlijke baringsproces meer ruimte, vertelde ze. En natuurlijk ben ik het ermee eens. Want ook ik geloof er heilig in dat een vrouwenlichaam in staat is een kindje te baren. Op eigen kracht. Zonder angst.

En een relaxte moeder natuurlijk ook!

Kerstin Uvnäs-Moberg vertelde tijdens haar lezing dat ook na de geboorte van het kind en de placenta, Oxytocine een belangrijke rol blijft spelen. Naast de puur fysiologische facetten is het namelijk cruciaal in het emotionele hechtingsproces. Zo zorgt het ervoor dat de moeder tijdens borstvoeding relaxt is, dat ze zich vrijgevig voelt en haar melk rijkelijk uit de borst stroomt… Een belangrijk goedje dus, dat Oxytocine. Daar ben ik nu ook van overtuigd! Helemaal omdat ik – toen ik na deze lezing mijn man en kinderen weer zag – vlinders in mijn buik had. Oxytocine? Of mijn verbeelding? Wie zal het zeggen…

Meer weten?

Ook nieuwsgierig naar Kerstin Uvnäs-Moberg? Dan kan ik je aanraden deze video te bekijken.