Moxa-therapie

moxibustionJe bezighouden in de zorg rondom zwangerschap en bevallingen is veelzijdig. Dat heb ik de afgelopen jaren wel gemerkt. Ik kan namelijk eens in de zoveel tijd weer een nieuwe functie achter mijn naam plaatsen. Niet omdat ik graag namen verzamel, maar wel omdat de wereld van bolle buiken en bevallingen ervoor zorgt dat ik constant uitgedaagd wordt verder te denken en meer te leren. Het bewijs hiervan is mijn nieuwste skill: moxa-therapie.

Moxa is een plant. Een kruid wat vroeger vooral gebruikt werd bij het voorkomen van blaren. De belangrijkste werking van moxa is echter het stimuleren van het zenuwstelsel. In de Chinese geneeskunde wordt dit kruid daarom al eeuwen gebruikt om de voortplantingsorganen te verwarmen en bloedingen te stoppen. Moxa kan vrouwen dus helpen. Want door moxa in te zetten, kan een kindje uit een stuitligging komen. Dit is niet pijnlijk en geeft tal van vrouwen meer kans op een vaginale bevalling. Een goede reden om hier in te gaan verdiepen.

Mijn moxa-ervaringen

Dus daar ging ik: op naar Antwerpen om de cursus moxa-therapie te volgen. Dit was echter niet de eerste keer dat ik van moxa had gehoord. Als zwangerschapsdocent heb ik in het verleden al eens vrouwen naar een therapeute gestuurd. Met goed resultaat! Alle baby’s zijn na de therapie gedraaid en alle moeders zijn natuurlijk bevallen. Ik denk dat dit mij enorm gestimuleerd en geholpen heeft…Een heerlijk gevoel vind ik dat, want een natuurlijke bevalling heeft legio voordelen (je hebt bijvoorbeeld geen nadelen van een operatie, je herstelt sneller en borstvoeding geven gaat meestal makkelijker).

Veel voordeel

Onderzoek wijst uit dat tijdens de 33ste tot de 36ste week moxa-therapie de kans op spontane draai van 50% naar 75% vergroot. En dat is geen gering voordeel. Dit motiveert mij nog extra moxa-therpaie aan te bieden. Het is uitermate prettig dat ik nog een dienst aan mijn praktijk kan toevoegen, die kans vergroot op een goede afloop van een natuurlijke bevalling. De ‘natuurlijke baring’ is zo’n belangrijke ervaring in een vrouwenleven. Als ik kan helpen dat een vrouw daar positief op terug kan kijken, dan doe ik dat graag.

Meer weten? Lees dan hier wat mijn moxa-therapie precies inhoudt.