Geboorteplan helpt!

dochter-kimKim heb ik ontmoet tijdens een yogales, waar ik als gast-docent de fysiologie rondom de baring en de rol van de partner heb mogen toelichten. Slechts vier dagen na haar bevalling belde ze mij om haar geboorte-ervaring te delen. Ze klonk energiek, trots en vooral heel blij. Wat een eer om zo’n telefoontje te krijgen! Ik kon het niet nalaten haar te vragen deze ervaring op te schrijven. Om te delen en anderen te inspireren.

Toen ik zwanger was van mijn derde kindje heb ik een yogacursus gevolgd waar Tami  (doula) als gastspreker kwam. Zij heeft mijn ogen geopend betreft ‘rechten van een bevallende vrouw’. Mijn vorige bevallingen verliepen tijdens de ontsluitingsfase voorspoedig, maar tijdens de uitdrijving vielen mijn weeën steeds stil en heb ik uren moeten persen, kreeg infuus met weeënopwekkers, vacuümpomp met als resultaat een subtotaal ruptuur, etc. Mijn weeën heb ik al de tijd verticaal opgevangen; lopend, staand, op handen en knieën. Toen ik moest gaan persen, werd ik op bed gelegd en vielen de weeën stil. Ik dacht dat dit de normale gang van zaken was en luisterde braaf naar de deskundigen. De tweede keer heb ik nog wel om de baarkruk gevraagd, maar daar werd geen gehoor aan gegeven.

Totdat Tami zei dat ik door een geboorteplan (zie bijlage) mijn wensen ten gehore kon brengen. Dit heb ik gedaan met een goed resultaat! De bevalling heeft maar 3 uur geduurd. Ik was er van overtuigd dat een baarkruk voor mij de uitkomst zou zijn; poepen doe je toch ook niet liggend?! Natuurlijk begrijp ik dat het ARBO-technisch beter is voor de verloskundige/gynaecoloog om de baarvrouw liggend voor zich te hebben, maar hallo, jij bent degene die het moet doen!! Ik heb de Kaya Baarkruk gehuurd en meegenomen naar het ziekenhuis (van te voren thuis onder de douche mee gezeten om de weeën op te vangen). Toen ik in het ziekenhuis 10 cm ontsluiting had en ging persen, ben ik op bed begonnen. Helaas viel het stil. De weeën namen in kracht en hoeveelheid af. Toen ben ik toch op de baarkruk beland en in één wee werd Saar gelanceerd! Ook de verloskundige was verbaasd, ze was zelfs nog bezig met haar handschoenen aan te doen. De zwaartekracht heeft dus zijn werk gedaan.

Kom dus goed voor jezelf op. Schrijf je wensen op, bespreek dit van te voren met degenen die bij je bevalling zijn en de verloskundige. Overhandig je geboorteplan ook in het ziekenhuis aan degene die jou begeleiden. En natuurlijk kun je ook een doula in de arm nemen die jou hierbij helpt. Voor mij geldt; driemaal is scheepsrecht!

Mijn geboorteplan

Voorgeschiedenis

1e bevalling bij week 36; gebroken vliezen, na enkele uren weeën, ontsluiting voorspoedig, geen persweeën; zuignapje op hoofd baby, infuus, knip, vacuümpomp, subtotaal ruptuur.

2e bevalling bij 40 weken; weeën, ontsluiting thuis voorspoedig; geen persweeën, ziekenhuis, infuus, wel persweeën, subtotaal ruptuur.

Wensen omtrent 3e bevalling:

Aanwezigheid van Joost bij ontsluiting eerste uren. Daarna aanwezigheid van moeder en verloskundige.

 • Max 1 stagiaire voor observatie, geen handelingen laten verrichten
 • Joost ook bij mij aanwezig als eerst vliezen breken en nog geen weeën zijn
 • In bad, onder douche met Kaya Baarkruk
 • Veel beweging tijdens ontsluiting, eigen houding bepalen
 • Rust tijdens bevalling, geen gekwebbel
 • Luisteren en kijken naar mij (niet alleen naar monitor)
 • Drukpunten/voetreflex door Joost/moeder
 • Verticaal bij uitdrijving; niet verplicht liggen indien niet noodzakelijk! Met opgetrokken benen liggend GEEN voorkeur.
 • Warme doeken net voor uitdrijving voor soepel maken weefsel
 • Alle handelingen graag in overleg, dus duidelijk van te voren aangeven wat er wordt gedaan en waarom. Ik wil duidelijk geïnformeerd en betrokken worden bij de gang van zaken rondom mijzelf en de baby. Voorbeeld; infuus prikken, metingen, prikken, voeding baby, enz
 • Wanneer ik zelf niet meer in staat ben om beslissingen te nemen, alles in overleg met Joost
 • Joost is overal bij aanwezig
 • Hoofd geleidelijk laten komen
 • Na geboorte direct op mijn buik/borst. Ik wil de baby binnen een uur aanleggen. Dit gaat voor een aantal routinehandelingen als nakijken of aankleden
 • Zelf kijken of het een jongen of meisje is
 • Bij evt keizersnede zsm op mijn buik/borst. Alleen hoognodige medische handelingen
 • Hechten, indien nodig, graag onder verdoving
 • Indien mogelijk stamcellen uit navelstreng (donor).