Kleur je Zwangerschap: de feiten op een rij

krantHet was leuk om dat telefoontje te krijgen van Natascha, freelance journaliste voor het AD. Dit was voor mij het bewijs dat het persbericht over de workshop ‘Kleur je Zwangerschap’ succesvol was. Helemaal toen ook Delft op Zondag en de Telegraaf reageerden en het aantal bezoeken op de site steeg naar sky high. Maar of al die media-aandacht nu alleen maar heel positief te noemen valt… Voor mijn gevoel zat er maar één ding op: zelf bloggen.

De workshop ‘Kleur je Zwangerschap’ is net gelanceerd en heeft dus – net als een baby – de juiste liefde en aandacht nodig om goed te kunnen groeien. Middenin dit proces werd ik dus geïnterviewd. Eindelijk aandacht voor ons kindje, dacht ik nog. Het artikel is niet helemaal geworden wat we gehoopt hadden, dus hierbij wat extra informatie ter aanvulling. Het geschreven artikel mocht namelijk alleen op ‘feitelijke onjuistheden’ gecorrigeerd worden. Ik vroeg me af: ben ik zo onduidelijk geweest? En waarom komt de term postnatale depressie zo prominent naar voren?

Wat is ‘Kleur je Zwangerschap’?
Onze workshop, die ontwikkeld is ism Malua te Lintelo en Avi Lev, houden we klein en intiem. Wij verwelkomen maximaal 8 koppels per sessie. De workshop wordt gehouden op een bijzondere locatie, waar de deelnemers zich snel op hun gemak voelen. Dit helpt hen namelijk een intens proces te beginnen. Tijdens de workshop leren we de koppels contact te maken met hun kind en positiever naar de zwangerschap en geboorte toe te leven. De periode rond zwangerschap en bevalling – zeker kort er na – kennen namelijk hun gevoeligheden en onzekerheden. Het is een zoektocht naar nieuwe balans.

Wat de workshop NIET doet…
Een postnatale depressie treft zo’n 10 procent van alle moeders in Nederland. In plaats van blij te zijn met hun nieuwe baby, heersen er bij deze vrouwen gevoelens van somberheid en lusteloosheid. En dit kan ook ontstaan als je je heel goed voorbereid hebt op de bevalling. Ik vind het moeilijk te horen dat zoveel vrouwen een traumatische ervaring rondom de bevalling heeft. Voor elke vrouw zou een bevalling een positief hoogtepunt in haar leven moeten zijn. Ik wil dan ook met klem benadrukken dat de ontwikkelaars van de workshop niet de illusie hebben gehad te communiceren dat een postnatale depressie kan worden voorkomen door onze workshop te volgen. Was het maar zo simpel…

Hulp is altijd nabij!
Ik wil bij deze wel een oproep doen oplettend en waakzaam te zijn. Ben je somber na de bevalling? Beduidend minder gelukkig dan je had verwacht? Of vermoed je bij je vrouw of vriendin of misschien wel bij je cliënt een gebrek aan balans? Weet dan dat het geen taboe is om dit te bespreken! Ik zou zeggen… bied als partner, dierbare of professional een luisterend oor en adviseer de kersverse moeder professionele hulp te gaan zoeken. Want hoe sneller een mogelijk probleem gesignaleerd en aangepakt wordt, des de sneller een moeder weer gelukkig kan zijn en goed kan functioneren in de nieuwe gezinssituatie. En dat is het allerbelangrijkste!

Op www.djoke.nl lees je alles over een zwangerschaps-postpartum depressie, kraambedpsychose en wat een posttraumatische stress stoornis inhoudt. Ook vind je daar en handige checklist om na te gaan wanneer je een postpartum depressie hebt.
Het landelijk kenniscentrum psychiatrie en zwangerschap (lkpz) is opgericht uit een groeiende behoefte van zowel patiënten als behandelaren om op te hoogte te blijven van de meest recente inzichten en behandelmogelijkheden op het gebied van de zwangerschapsgerelateerde psychiatrie. Ga voor meer info naar www.lkpz.nl