Wat weet jij eigenlijk over een keizersnede?

keizersnedeNatuurlijk hoop je zelf je kindje op de wereld te kunnen zetten. Actief en op eigen kracht. Bevallen en een baby in je armen sluiten zijn mooie, ingrijpende gebeurtenissen, die raken aan je meest kwetsbare gevoelens. Maar hoe zit dat als je in het ziekenhuis bent? Kun je daar natuurlijk bevallen? En wordt een keizersnede echt alleen uitgevoerd als daar een goede reden voor is? En wat als de bevalling niet snel genoeg vlot? Wordt dan het maximale gedaan om een keizersnede te vermijden?  Heb jij daar weleens over nagedacht? En weet je wat de lichamelijke en psychologische gevolgen van een keizersnede kunnen zijn? Ik breng je even op de hoogte.

Laat ik voorop stellen: alle argumenten tegen een keizersnede vallen natuurlijk in het niet als er een duidelijke noodzaak bestaat. Dat weet ik als doula maar al te goed. Ook weet ik dat in verschillende folders en op diverse websites wordt geschreven dat een keizersnede alleen in uiterste noodzaak wordt toegepast… Maar mijn ervaring is dat dit in de praktijk weleens anders verloopt. Even verderop de site of in de folder, lees je namelijk ook dit: “Er zijn geen grote risico’s aan een keizersnede verbonden…” En dat is in mijn beleving toch niet helemaal waar.

De feiten op een rij
Een keizersnede heeft namelijk wel degelijk vergaande gevolgen! Wist je bijvoorbeeld dat onvruchtbaarheid een bekend gevolg van een keizersnede is? Door de operatie kunnen er namelijk verklevingen ontstaan die het functioneren van de eileiders verstoren. Het operatielitteken in de baarmoeder kan bij een volgende zwangerschap een zwakke plek vormen. Daarnaast kan het litteken van de operatie soms ook problemen veroorzaken. En die kunnen weer leiden tot voortijdige beëindiging van een volgende zwangerschap. En tot slot… Na een keizersnede loopt de barende een verhoogde kans op een miskraam bij een volgende zwangerschap. Dat zijn toch zaken die niet misselijk zijn. En het zijn zaken die ik onder de noemer grote risico’s wil scharen.

Lees je in…
Natuurlijk. Als een keizersnede echt nodig is, dan is het nodig. Maar mijn advies is: geef je alleen over aan deze ingreep als het echt niet anders kan en als je zelf van overtuigd bent dat het de beste keuze op dat moment is. En lees je vooraf in… Zodat je weet waar je aan toe bent. In lees je vooral in welke situaties het zeker niet doorslaggevend mag zijn te kiezen voor deze ingreep. En heb je ook al gehoord over de komst van de ‘Gentle Sectio’(vriendelijke keizersnede)? Deze video maakt je duidelijk wat dat is. En wat je verder nog kunt doen? Je vooral goed voorbereiden. Zo vergroot je namelijk je kansen om een mooie, natuurlijke baring mee te maken. En dat is het beste cadeau dat je je kindje en jezelf kunt geven.